Cor et Anima - Illustratie Cor et Anima

Werkwijze

Als je aanhoudend in onvrede leeft met jezelf en je omgeving. Je al van alles hebt geprobeerd, maar een echte doorbraak uitblijft. Dan zul je dieper moeten afdalen in jezelf dan je tot nu toe deed.
In mijn praktijk begeleid ik mensen die een weg zoeken uit oude patronen door terug te keren naar wie ze (oorspronkelijk) zijn.

Jezelf kwijtraken
Van baby tot oudere, iedere fase draagt bij aan de groei en verandering van jou in relatie tot anderen. Tijdens dit proces kunnen traumatische ervaringen maken dat je een deel van je ‘zelf’ kwijt raakt. Om te overleven leer je op een bepaalde manier te denken, voelen, handelen. Dit mechanisme is instinctief en kan een deel van je oorspronkelijke ‘ik’ afsluiten. Wat later kan leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten.
Naast je eigen trauma’s, kunnen ook de trauma’s van je ouders, je familie (religie, oorlog, incest) oorzaak zijn voor de kloof tussen wie je denkt te zijn en wie je werkelijk bent.

Bewustwording
Doel van de begeleiding is je bewust te maken van dit gedrag wat je eerder hielp te overleven maar je nu in de weg zit. Dit betekent onder andere dat we kijken naar je trauma(s) en verlangen(s) die daardoor gedempt wordt(en). Wat is daarbij de invloed van het systeem van herkomst (gezin, familie); hoe verliep de hechting met je ouders en welk effect heeft dit alles op je leven nu.

Aanzet tot verandering
Ik hanteer niet één aanpak, maar werk met methodes uit verschillende richtingen. Uitgangspunt is echter altijd de zoektocht naar je eigen kern en autonomie.
Opstellingen volgens de Meergenerationele Traumatheorie (OMPT) (zie Franz Ruppert) bijvoorbeeld is een uiterst effectief middel om je binnenwereld naar buiten te brengen en een aanzet te geven tot verandering. Door lijfwerk (bodywork) ervaar je waar je vastzit en hoe je het weer kunt laten stromen. Mindfulness en verschillende meditaitevormen ondersteunen het bewustwordingsproces. Deze en andere methodieken combineer ik op een natuurlijke wijze met elkaar en met technieken uit Neuro Linguistisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), en bij relatietherapie Emotionally Focused Therapy (EFT). Ook maak ik gebruik van symbolen, afbeeldingen, gedichten, citaten.

Leven in het hier en nu
Mijn rol is vooral faciliterend; ik schep ruimte voor de cliënt om zijn eigen vragen en antwoorden te formuleren en zo zichzelf te (her)vinden, accepteren en leren omgaan met wie hij is. Om van daaruit verder te groeien naar een mens die volledig in zijn kracht staat; die al zijn eigenschappen, zowel goede als slechte, aanvaardt en leeft in het hier en nu.

(Relatie)therapie en persoonlijke ontwikkeling in contact van mens tot mens