Ich arbeite auch auf Deutsch.
I work in English, too.
Valeria Lamers, therapeut en trainer bij Cor et AnimaCor et Anima - Illustratie Vloerankers

Opstellingen De ontmoeting met jezelf op basis van de identiteits-georiënteerde psychotraumatologie

Opstellingen volgens Identity oriented Psychotrauma Therapy (IoPT) is een uiterst effectief middel om toegang te krijgen tot je onbewuste om zo tot werkelijke verandering te komen.

Terzijde
De term opstellingen komt van familieopstellingen. De verwarring is weleens dat je bij deze vorm van therapie de geschiedenis van je familie gaat herbeleven. Dat is nadrukkelijk niet het geval. Het gaat om jouw geschiedenis. Het enige dat je ‘moet’ weten is dat er een reden is voor jouw ongelukkig voelen.

Ik bén waar ik diep van binnen naar verlang
Omdat je overlevingsdeel geavanceerde strategieën heeft ontwikkeld om de trauma-ervaring buiten je bewustzijn te houden, is het soms lastig te voelen wie je was voor de gebeurtenis die je leven op zijn kop zette. Zeker als het trauma generatie op generatie is doorgegeven wordt het nog gecompliceerder. Door heel precies onder woorden te brengen waar jij diep van binnen naar verlangt, maak je verbinding met je gezonde, oorspronkelijke zelf.

Zin van verlangen
Concreet begin je daarom met het formuleren van letterlijk één zin die kernachtig jouw verlangen uitdrukt, de ‘zin van verlangen’. Het ‘verlangen’ zou je kunnen interpreteren als je oorspronkelijke bestemming, daar waar jij naar terug wilt.

Ruppert noemt het der Anliegensatz en de Engelsen vertalen het naar the Sentence of intention, wat nog sterker een actieve, autonome rol voor de opsteller uitdrukt. Want daar gaat het om. Het trauma maakte dat je (gedeeltelijk) een andere mens werd en de controle over je eigen leven kwijtraakte. Het terugwinnen van de grip op je eigen leven moet je zelf doen. Want alleen jij ‘weet’ wie je was voor het trauma.

Opstellingen in mijn praktijk
In tegenstelling tot wat gangbaar is, heb ik mij vooral gespecialiseerd in individuele opstellingen. In plaats van mensen stel je zogenaamde vloerankers op. Je kunt vervolgens zelf in resonantie gaan met de woorden en hun onbewuste betekenis en ook mij vragen dat te doen. Dit bepaal je op dat moment zelf. Zeker als je het lastig vindt om over jezelf te praten in het bijzijn van anderen, is dit een gelijkwaardig en waardevol alternatief.

Daarnaast, bij wijze van kennismaking of anders, organiseer ik op aanvraag groepsavonden.

Meer informatie
Voor meer informatie over Identity oriented Psychotrauma Therapy (IoPT) van Franz Ruppert, zie het videoverslag van de Lezing Identity and trauma door Franz Ruppert. Meer informatie vind je ook op de website www.franz-ruppert.de (Duitsland). In Nederland is deze methode geïntroduceerd door Margriet Wentink en Wim Wassink, zie www.interaktiel.nl

Voor een leven na trauma, angst en onmacht