Ich arbeite auch auf Deutsch.
I work in English, too.
Cor et Anima - Illustratie Hand in hand lopende man en vrouw

Relatietherapie

Een gezonde relatie is een relatie waarin je tegelijk intiem kunt zijn met de ander, maar je ook bewust blijft van jezelf als afzonderlijk individu met een eigen autoriteit. Als die grenzen niet duidelijk zijn omdat je ergens onderweg het contact met jezelf bent kwijtgeraakt, dan wordt de liefde een strijd.

Overerven van trauma’s

Het is een cliché, maar zo ongelooflijk waar: pas als je van jezelf houdt, kun je van de ander houden. Maar die ‘jezelf’ wie is dat eigenlijk? Ben je wel wie je denkt te zijn? Of zien we het kind van zijn getraumatiseerde ouders die er niet voor hem waren? De manier waarop we ons gedragen in een relatie is een herhaling van het gedrag dat we aanleerden in de eerste verbinding die we aangingen in ons leven, namelijk die met onze ouders. Ouders die op hun beurt hún ouders als voorbeeld hadden, enzovoort. Is er in de familie sprake van een onverwerkt trauma (oorlog, incest, ziekte, dood) dan kan dat generatie op generatie doorwerken en in ieder individu zijn eigen vorm aannemen. Met alle verwoestende gevolgen van dien.

Verlos je van het verleden

In mijn begeleiding volgen we de weg terug vanuit de relatie tússen jullie naar de onderliggende individuele pijn. Via de identiteitsopstellingen (Franz Ruppert) zetten we het verlangen centraal; wat is het waar ieder afzonderlijk diep van binnen naar hongert, maar ’thuis’ niet kreeg? Is de emotionele ’taal’ die je spreekt wel de jouwe of gedraag je je naar wat je overerfde van je ouders? Op die manier proberen we met elkaar oude patronen en overlevingsgedrag te doorbreken. Het is ongelooflijk waardevol voor de ander en je eigen proces om getuige te zijn van elkaars worsteling en heling. Om zo uit te komen bij wie jullie oorspronkelijk zijn. Pas dan, met het afleggen van de last van het verleden, zal je elkaar vrij tegemoet kunnen treden.

Voor meer achtergrond, lees over Het liefdestrauma.

Voor wie?

Relatietherapie kan om verschillende redenen een verrijking zijn van jullie gezamenlijke en persoonlijke toekomst:

  • We hebben een goede relatie, maar zoeken meer verdieping.
  • We raken steeds verder van elkaar verwijderd en missen de intimiteit.
  • De sfeer tussen ons is gespannen wat leidt tot onbegrip, verwijten en twijfels.
  • Door omstandigheden is onze relatie onder grote druk komen te staan.
  • We hebben besloten niet samen verder te gaan en willen dat op een goede manier afsluiten; voor onszelf en de relatie met onze kinderen.

 

Voor een leven na trauma, angst en onmacht